Min tidigare valguide tjänar som vägvisare inför höstens demokratiska val. I slutet av guiden ger jag ett antal tänkbara utgångsscenarier. Här följer ett scenario över vad som skulle kunna komma att utspela sig efter Riksdagsvalet. Faktum är ju att i skrivandets stund är det ingen som vet, varför detta blir min prediktion, som mycket väl kan visa sig vara helt fel.

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna kommer att följa sina kollegors utveckling ute i Europa, främst Frankrike. Den socialistiske Francois Hollande tillträdde som president i Frankrike 2012. Han är i flera stycken en kopia av Löfvén. Hollande vann också presidentmakten med en hårsmån före sittande president Sarkozy, på samma vis som Löfvén vann med en hårsmån mot Reinfeldt. Hollandes popularitetskurva blev katastrofal. Så till den milda grad att han inte ens ställde upp för omval när ny president skulle väljas 2017. Istället valde socialisterna i panik att gå till val med den intetsägande Benoit Hamon, som åkte ut i första rundan av två i valet och lyckades skrapa ihop 6%.

Nu har vi inte presidentval i Sverige, men om vi ändå drar parallellerna till vår statsminister så finner vi att Löfvén heller inte tilldrar sig några högre popularitetssiffror. Trots det avgår inte en socialdemokratisk ordförande före ett val i Sverige. Men när katastrofsiffrorna projiceras på valnatten vet alla att Löfvén sitter i utkorgen. Så vem ska ta över? Magdalena är redan smittad av nederlaget och smart nog att avstå den förfrågan. Det gäller att göra som i Frankrike – hitta någon lagom intetsägande. Vips kan vi se Ardalan Shekarabi ta den fallna manteln, som en kopia av Benoit Hamon.

2019-01-17: FEL

Sverigedemokraterna
Det är lätt att tro att Sverigedemokraterna ska göra storslam i valet. Jimmie skördar framgångar och många känner sig tilltalade. Ändå kommer framgången att begränsas till möjligen 20% då många vid valurnans kant tänker en extra gång och pillar ned Moderatsedeln eller KD-sedeln. Se för övrigt Kristerssoneffekten och broder-fyra-procent nedan.

Trots allt når Sverigedemokraterna rekordresultat och Jimmie kan känna sig nöjd. Mycket nöjd. Så pass nöjd att han med flaggan i topp kan lämna över stafettpinnen till någon annan, vilket troligen initialt blir Mattias Karlsson, som inte har samma populära ton som Jimmie. Men det struntar Jimmie i. Det är inte hans problem. Hans uppgift är fullgjord och äntligen kan han slippa oket på sina axlar och flytta hem till familjen i Sölvesborg istället för att fajtas i huvudstaden. Mission completed. När så hans efterträdare ska leva upp till de höga siffror Jimmie givit partiet i riksdagsvalet saknas Jimmies polerade yta och de mer hårdföra typerna tittar fram, vilket får väljarna att fly, vilket leder till bråk inom Sverigedemokraterna. Precis som bråken hos franska Front National efter att ha nått framgång utan makt i presidentvalet 2017, vilket lett till att de bytt namn och numera heter Rassemblement National. Sverigedemokraternas nya namn tänker jag inte fundera på.

2019-01-17: FEL

Moderaterna
Efter år av kräftgång tar Kristersson kommandot med sin, likt Reinfeldt, lätt resonerande ton och med sitt väna pathos för de många människorna. Han är lätt att ta till sig för många. Rent idémässigt ingen revolution, men det räcker att han är rak och kan kommunicera, särskilt i jämförelse med Löfvén. Bakom sig har Kristersson även näringslivet med all den kunskap och makt som finns att hämta där när poster ska tillsättas i kommande regering. Sammantaget kan vi tala om en Kristerssoneffekt, vilket leder till att han till slut är den enda tänkbara statsministern i Sverige de kommande fyra åren. Han kommer att få anledning att använda sin resonerande förmåga och stort behov av tålamod. Det blir ingen lätt resa att balansera det humana mot de eftergifter som fått göras för att återta väljare från Sverigedemokraterna.

2019-01-17: FEL

Centerpartiet
Alla som ogillar S och MP men som ändå inte kan tänka sig att sträcka sig så långt som till M har den gyllene mittens rike att landa i. Och inget är så i mitten som Centerpartiet som kommer att ingå i eller stödja den regeringen som leds av Kristersson. Annie kommer att bli minister, igen, liksom Emil Källström. Därutöver är bemanningskapaciteten skral, även om stadgan och viljan är stabil.

2019-01-17: FEL

Folkpartiet
Det räcker inte med åratal av ord om skolan. Det räcker inte alls. Det blir så uttunnat att de där fyra procent som eftersträvas för att få vara med i vårt parlament blir ouppnåeliga för Björklund och Folkpartiet, förlåt Liberalerna. I nåt läge blir varje matskål uräten och tom. Exit. Björklund slutar.

2019-01-17: FEL

2019-02-06: RÄTT (Björklund slutar)

Kristdemokraterna
Att ge sig i lag med Bert Karlsson för att förklara att man alls inte behöver vara religiös för att lägga sin röst på Kristdemokraterna ger ingen draghjälp åt Ebba. Inte alls, snarare tvärtom. Ändå kan KD sin vana trogen räddas av det så väl inövade broder-fyra-procent, på vilken Alf Svensson överlevde länge. Men det är på håret och ministerplatsen inom den sociala sektorn ger Ebba en stol att fylla, vilket hon kommer att göra, med sin retoriska förmåga. Men det blir inte lätt.

2019-01-17: Delvis RÄTT

Miljöpartiet
När alla har miljö i sitt partiprogram minskar naturligt nog behovet av ett eget parti som specialiserar sig på miljö. I Frankrike gick de gröna baklänges redan när Hollande tog makten. Att MP i Sverige lyckades tag sig in i regeringsmaktens innersta korridorer 2014 kan nog inte bokföras på MP’s eget konto, utan beror enbart Socialdemokratins notoriska makthunger, för vilken ingen åtgärd är främmande. Inte ens att ge Miljöpartiet regeringstaburetter. Skottet i foten är fullbordat och straffet kommer fyra år senare. Men Miljöpartiet klarar sig kvar i Riksdagen med en hårsmån. En mycket liten hårsmån. Problemet som uppkommer blir att fylla riksdagsplatserna när språkrören flyr och kalabaliken utbryter.

2019-01-17: Delvis RÄTT

Vänsterpartiet
Alla som drabbas av nostalgi och tycker att Socialdemokraterna inte är som förr har en given plats hos Jonas i Vänsterpartiet. Här kan 1970-tals-idealen blomma fritt och kampen föras vidare, eftersom det är kampen som är drivkraften, som ger det där sköna berusande ursinnet när man får skälla och spotta på alla som tjänar lite mer pengar. Ilskans utlopp är så attraktiv för en grupp. Så har det skett i Frankrike där ”les ensoumis” (de okuvliga) gastar och skriker sig hesa över att forna tiders ideal inte längre är vare sig gångbara eller hållbara. Jonas kan lugnt bli vid sin läst och fira framgångarna. Business as usual.

2019-01-17: Delvis RÄTT

Sammanfattning
Kristersson bildar regering med Centerpartiet och Kristdemokraterna. Det räcker.
Liberalerna och Socialdemokraterna går in i terapisamtal för att härda ut smärtan, medan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet firar i varsin ända av den gamla politiska skalan. Åtminstone till en början. Samtidigt åtnjuter Sverige frukterna av sin gynnsamma demografi, jämfört med omvärlden, samt det ökade förtroendet för svenska kronan när Kristersson och Annie börjar reformera de antikverade strukturerna på arbetsmarknad och bostadsmarknad.

2019-01-17: FEL (men Annie är med, fast i andra laget)

Såvida inte den globala marknaden gör en djupdykning och kollapsar de närmaste fyra åren ser framtiden onekligen riktigt bra ut.

2018-06-11, Jerker Pettersson